Monday 26 July 2021

Kuidas jahutada tuba palaval suvepäeval?

Kuum suvepäev on puhas rõõm, kui saad seda veeta mererannas jalad jahutavas merevees. Linnas keset asfalti ja kivi ei ole see enam nii proosaline. Eestis ei ole tavaliselt nii kaua suvekuuma, seetõttu pole meie kodudes levinud ka konditsioneerid. Kuidas ikkagi hoida kodu ja kontor jahedad ning seda ilma elektrit kasutamata?

https://www.shutterstock.com/image-vector/sweating-man-sitting-on-his-beach-1019461777

Alustada tuleks kõige tähtsamast ehk blokeerida kuumus. Päeval tasub katta kõik aknad paksude ruloode ja kardinatega, et kuumad päikesekiired tuppa ei pääseks. On olemas ka spetsiaalsed päikest blokeerivad kardinad ja rulood, mida saab suvel kasutada. Kui sa ise viibid samas ruumis, peab arvestama, et läbi kardina saabuks tuppa ikka valgust, et ei peaks kasutama elektrienergial toimivat valgustit. Sellistes ruumides tasuks eelistada ruloosid või õhemaid läbipaistvaid heledaid kardinaid.  Samuti on hea, kui hoone välisseina pinda varjutab varikatus või mõni muu seinakatte materjal. Hoonele pakuvad varju ka suured potitaimed ja kasuks tuleb ka see, kui maja ümber on lehtpuid. Need pakuvad suvel varju ja talvel lasevad päikesel läbi paista.

Korralik soojusisolatsioon peaks hoidma toa suvel jahedana ja talvel soojana, kuid pärast kaht kuud sellist kuumust on ilmselt soojus läinud läbi igasuguse isolatsiooni ja nüüd see juba pigem pidurdab tubade jahtumist.

Päevaks tasub uksed ja aknad sulgeda ning õhtul need taas avada.  Jahedam õhk võib suvel sooja õhu pealetungi saatel õhuavadest väljuda. Üle võiks kontrollida ka akende ja uste tihendid, sest ebakvaliteetsed tihendid võivad kuumust läbi pisikeste avade tuppa lasta. Õhtul tasub aknad kogu ööks avada, sest just õhtul hakkab õhk jahtuma ja hommikul tasub see jahe õhk tuppa lukustada. 

https://www.shutterstock.com/image-photo/modern-blinds-traditional-home-decoration-sunlight-1649468068

Kasuta hõõglampide asemel LED pirne, sest need kiirgavad kõige vähem soojust. LED pirnid on ka kõige energiasäästlikum valik.

Ära kasuta päeva kõige kuumemal ajal koduseadmeid, mis eraldavad soojust, nt ahi, pesumasin, nõudepesumasin ja kuivati. Lülita arvuti välja, kui sa seda ei kasuta, kuna arvuti eraldab soojust ennast jahutades. Koduseadmete täielikult välja lülitamine on hea ka elektriarvele.

Loo koju tuulekoridor ja tuuletõmbus avades aknaid igas toas. Tuuletõmbus jahutab tuba ja viib kiiremini sooja õhu toast välja. Tuuletõmbuseks on vaja aga kerget tuult. Jahutust pakub ka akna ette riputatud märg lina, kui tuul sealt läbi puhub, muutub õhk kiiresti jahedamaks.

Lülita sisse üldventilatsioon, vannitoa ventilatsioon ja köögikubu, kõige tugevamal võimsusel. Õhtul lase ventilatsioonil tugevamini imeda välja kuum õhk ja pärast seda lase aknast sisse uus jahedam õhk.

Lisaks toatemperatuuri alandamisele tasub mõelda ka enda keha jahutamisele. Tarbida tasub palju vett või muid külmasid jooke ning sooja toidu asemel võiks eelistada külma toitu. Külm toit ei nõua ka pliidi ega ahju kasutamist, mis oleks lisa soojusallikas kodus. Söö salatit, see on külm ja kasulik ka rannafiguurile. Kindlasti tuleb kasuks, kui olla nutikas ka riiete valikul. Kanna heledaid ja õhulisi hingavast materjalist (puuvill ja lina) riideid. Kuumas kontoris võib meenutada ka vana raamatupidaja trikki – hoia laua all kaussi jaheda veega, kus saad jalgu sees hoida. Kodus käi tihemini külma duši all või hoia külma märga lappi kaelal, randmetel ja peal.

Inimene on ka väga võimas soojusallikas. Teistega tasub distantsi hoida, see on hea nii koroona reeglitele pärast kui ka jahtumiseks. Kallistamine ja kaisutamine jäägu jahedasse sügisõhtusse.

Kui kuumus ei lase öösel rahulikult magada, vaata üle enda voodipesu. Suvel tasub eelistada kindlasti voodipesu, mis on tehtud puuvillast või linast. Need hingavad paremini ja hoiavad ka kauem jahedat. Internetist võib leida ka soovituse jäätada enda pidžaama ja voodilinad, kuid nii äärmuslikuks mina ei läheks. Kuumal suvepäeval pole pidžaama üldsegi vajalik ja jäätunud lina all uinuda ei tundu kõige parem. Kuid jäätatud kuumaveepudeli soovitust võiks katsetada küll, asetades jääs pudel voodisse jalgade lähedusse. Tatrapadi peaks ka hästi jahedat hoidma.

Ära unusta kuumal päeval jahutada ka oma lemmikut!

https://pixabay.com/photos/dog-garden-terrier-fun-1310545/

 

Professor Jarek Kurnitski soovitusi kuumaga hakkama saamiseks loe ja kuula lingilt:

https://www.err.ee/1608272469/kurnitski-korteri-jahutamiseks-tuleb-paevasel-ajal-aknad-kinni-hoida



No comments:

Post a Comment

Millega arvestada energiatõhusat kodu valides?

Tänane postitus on justkui välja karanud kinnisvarafirmade kodulehe blogist. Kuid ma püüan siin koondada erinevad arvamused erinevatest arti...