Monday 6 April 2020

Energia sääst läbi "Nutikas elamine" lahenduste - kampaania järgnevaks kolmeks aastaks Lätis ja Eestis

Praegusel ajal on nii palju erinevaid tehnilisi lahendusi, teenuseid ja nõuandeid, kuidas vähendada enda energiatarbimist kodus. Tarbijal on väga lihtne sattuda segadusse erinevatest lahendustest parendamaks energiatõhusust oma majas. Järgmise kolme aasta jooksul on plaanis Lätis ja Eestis rohkem kui 40 töötuba energiatõhususest kodumajapidamistele ja kinnisvaraarendajatele – energia kogukonnale.

Projekti “Energia sääst läbi “Nutikas elamine” lahenduste” (Smart Living) ja selle kampaania peamine eesmärk on tõsta avalikkuse teadlikust keskkonnasõbralike elustiilide ja aruka energiaressursside kasutamise kohta Lätis ja Eestis. Projekti raames luuakse interaktiivne online platvorm, millega mõõdetakse ja simuleeritakse energia kasutust.

Ieva Vinniņa, Green-Tech Cluster, Energy efficiency center Lead Manager ütleb:



“Interaktiivne online platvorm on suurepärane vahend harimaks ühiskonda energiatõhususe teemadel interaktiivsel viisil. Me otsustasime luua sellise platvormi selle projekti raames, sest ühiskonna huvi energiatõhususes vastu on kasvanud. Inimesed soovivad saada teada sel teemal midagi veel, lisaks ekspertide arvamustele kuidas säästa energiat. Nad soovivad saadud teavet praktiliselt kontrollida. Parim viis selleks on katsetata neid lahendusi enda kodus, kuid see võib olla väga kulukas. Meie platvormi abil saavad inimesed katsetada soovitud energiatõhususe lahendusi oma interaktiivses kodus ja jälgida muutusi energia tarbimises. Meie ühiskond on haritud, aga efektiivne energia kasutus peab muutuma huvitavaks ja põnevaks!”
Jānis Ikaunieks, Vidzeme Planning Region Energy efficiency manager ütleb:
“Lätis tarbivad kodumajapidamised lõpptarbijatena vähemalt 43,5% kogu energiatarbimisest. Sellepärast on väga oluline tõsta üldist teadlikkust keskkonnasõbralike elustiilide ja aruka energiaressursside kasutuse kohta. Üks projekti uuendusi saab olema interaktiivne platvorm, mida kasutatakse otseselt inimete harimiseks erinevate energiatõhusate lahenduste teemal. Tänapäevane suur inforuum pakub teavet erinevate keskkonnasõbralike ja energia efektiivsete lahenduste kohta, kuid võimalus rakendada neid kiiresti ja lihtsalt aitab kodanikel mõista, kas see meede on neile õige lahendus.“

Martin Kikas, Tartu Regional Energy Agency (TREA) Director and Energy expert ütleb:
“Üldiselt teavad inimesed üpris palju energia säästu võimalustest, aga alati nad ei järgi neid. Vahel on puudu ka teadmistest, eriti uutest tehnoloogiatest nagu nutikad vidinad ja nutiseadmed. Kõige levinum tehnoloogia on nutikad elektriarvestid kodudes, selle eesmärk on registreerida elektritarbimis infot automaatselt ja selletõttu kasutajad/tarbijad isegi ei tea palju nad tarbivad. Muidugi käib sellise lahenduse juurde veebipõhine andmebaas, kust kõik tarbijad saavad näha enda tarbimist, ajalugu jne. See on kõige kasutatuim lahendus, olgugi et enamus kasutajaid ei logi sinna kunagi sisse. Selle projekti raames me soovime muuta tarbijaid targemaks, et nad teaks kust tulevad nende tarbitud kWh ja kuhu need lähevad. Peale seda arusaama, muutuvad ka tarbimisharjumused.”

Selle aasta sügisesse on planeeritud esimesed üritused nii kodumajapidamistele kui ka kinnisvaraarendajatele energia kogukondades. Interaktiivsed töötoad energiatõhususe alal keskenduvad teemadele nagu: valgustus, küttesüsteemid, maja (hoone) soojustusmaterjalid, vee kasutus, passiivamajad, elektriseadmed, päiksepaneelid, taastuvenergiale ülemineku eelised ja teised teemad.

Eestis toimuvad töötoad Tartus, Põlvas, Võrus, Valgas, Viljandis ja Elvas. Kodumajapidamised ja kinnisvaraarendajad teistest linnadest ja maakondadest on samuti oodatud osalema nendel üritustel.

Lätis toimuvad need üritused Liepājas, Ventspilsis, Kuldīgas, Saldusis, Valmieras, Gulbenes, Valkas, Madonas ja Alūksnes.

Projekti “Energia sääst läbi “Nutikas elamine” lahenduste” saab teoks Interregi Eesti-Läti piiriülese koostöö programmi raames. Projekti eesmärk on edendada avalikkuse teadlikkust keskkonnasõbralikest elustiilidest ja aruka energiaressursside kasutamise kohta Lätis ja Eestis, ühendades selleks teadmisi ja organisatsioonide kogemusi mõlemas riigis. Projekti viivad ellu Lätis Green and Smart Technology Cluster ja Vidzeme Planning Region, Eestis Tartu Regiooni Energia Agentuur.

Rohkem informatsiooni saab: Anete Zveja, projekti juhtpartner, “Green and Smart Technology Cluster” association, e-mail: anete@greentechlatvia.eu, mob.  +371 27181535

Eesti projektipartneri kontakt: Annika Urbas, Tartu Regiooni Energia Agentuur, e-mail: annika.urbas@trea.ee, mob. +372 58007340

Artikli koostas: Baiba Šelkovska, Communication manager, Vidzeme Planning Region, e-mail: Baiba.selkovska@vidzeme.lv, mob. +371 28752793

No comments:

Post a Comment

Millega arvestada energiatõhusat kodu valides?

Tänane postitus on justkui välja karanud kinnisvarafirmade kodulehe blogist. Kuid ma püüan siin koondada erinevad arvamused erinevatest arti...