Wednesday 30 December 2020

Head uut aastat! Miks mitte seekord teistmoodi?

Sel korral on blogipostituses juttu aastavahetusega seonduvalt ilutulestikust ning sellest, kuidas aastavahetuse traditsiooniks saanud ilutulestikku keskkonnasõbralikumaks muuta. Minu soov on jõuda kõigi lugejateni ja öelda neile: palun ärge laske aastavahetusel taevasse mürgist ilutulestikku, mis mürgitab meie õhku, loodust ja inimesi. Samuti tekitab ilutulestik mürareostust ja prügi, mida pole vaja.

Hea artikli ilutulestiku särast ja pahupoolest on kirjutanud Helen Pistaja eelmise aastavahetuse eel Müürilehte: https://www.muurileht.ee/keskkonnakolumn-ilutulestik-sadelus-metallitolm-ja-hirmunud-loomad/

Toon siinkohal välja mõned keskkonnasõbralikud asendustegevused ilutulestikule.

Tänast olukorda arvestades on soovitatud liikuda looduses ja õige riietusega sobib selleks iga ilm. Aastavahetuse tähistamiseks sobib suurepäraselt vastutustundlikult lõkke tegemine, mis pakub soojust, valgust ja õdusust. Tänapäevased soojad aastavahetused soosivad igati õues ja looduses viibimist. Miks mitte siis metsavahel või koduhoovis saluutide laskmise asemel vaadata hoopis lõket, kuulata puude praksumist ja vaadata lendavaid sädemeid.

Edevamateks lahendusteks, mida võiksid linnad rakendada aastavahetuse tähistamisel, on laseri- või droonishowd. See vajab juba suuremat investeeringut ja kulutab elektrit, kuid on keskkonnale palju parem kui ilutulestik. Samuti võiks seda täiendada kõvade paukude asemel hoopis kaunis muusika. Elavmuusika pakub rõõmu kuulajatele ja ka lemmikloomad magavad kodus rahulikumalt.

Droonishow Shangaist aastavahetuse tähistamisest:


Aastavahetuse lasershow Rootsist Söderhamni linnast:


Head näide valguslahendustest on meil seekord ka Eestist. Sel aastal on Tallinn kaunistanud linna üle 300 valgusinstallatsiooniga, mis muudab linna talviseks muinasjutumaaks. See kulutab küll palju elektrit, kuid õnneks on Tallinna munitsipaalsektoris tarbitud elekter ainult roheline elekter. Kes soovib saada osa uhketest valgusfiguuridest ja värvidest, siis on Tallinna Laululaval tasuline Valgusfestival Võlumaa. Miks mitte jalutada 31. detsembril ja nautida seda ilu mida pakuvad valguslahendused.

Kõik eelnev on selleks, et mõistaksime, et iga meie tegu ja otsus mõjutab kliimamuutuseid. Pingutame kõik koos, et tänased noored saaks tulevikus tunda aastavahetusel külma talveööd ja näha taevas säravaid virmalisi, mis on justkui looduse ilutulestik.

Loome kauni keskkonna enda ümber ilma raskemetallide, tolmu ja prügita ning ärgem pidagem pöördumatuks aastavahetuse traditsiooniks keskkonnavaenulikku ilutulestikku.

Kes tahab rohkem infot ilutulestiku mõjust lemmikloomadele ja lindudele võib järgi kuulata Vikerraadio 29.12.2020 Huvitaja saadet – Ilutulestiku mõju keskkonnale.

No comments:

Post a Comment

Millega arvestada energiatõhusat kodu valides?

Tänane postitus on justkui välja karanud kinnisvarafirmade kodulehe blogist. Kuid ma püüan siin koondada erinevad arvamused erinevatest arti...