Monday 5 October 2020

Töötuba „Kodumasinate ja valgustite energiasäästlik kasutus“

 

Vihmasel teisipäevasel päeval (29.09.20) toimus Tartus SPARK Demo keskuses Smart Living projekti esimene kodumajapidamistele suunatud töötuba „Kodumasinate ja valgustite energiasäästlik kasutus“.


Töötuba oli küll rohkem loengu nägu, kuid tegevust jätkus siiski ka publikule. Alustuseks rääkis projektijuht Annika natuke Interreg Eesti-Läti piiriülese programmi projektist Smart Living ehk Arukas Elamine. Siinkohal väärib üle kordamist projekti eesmärk, milleks on Aruka Elamise kontseptsiooni levitamine ehk teadlikkuse tõstmine ja meelde tuletamine, et meist igaüks saab energia säästu panustada oma aruka käitumisega ja läbi selle aidata kaasa kliimamuutuste peatumisele.

Annika tutvustas ka uusi ja juba tuttavaid nippe, kuidas oma kodumasinaid nupukalt kasutada. Sellekohase infolehe leiate siit: https://drive.google.com/file/d/1san_XRzXDYXe-QH3nh0IXRDlG6j6wgvD/view?usp=sharing

Annika tutvus töötoa ettevalmistamisel erinevate äppidega, mis pakuksid sarnaseid nippe, kuidas arukamalt elada ja oma kodumasinaid kasutada. Parim äpp, mida julgeme ka siin soovitada, on „Eco Life Hacks“. Sealt saad sa alustuseks teada oma süsinikujalajälje ja edasi saad lugeda juba põnevaid soovitusi ja nippe alamkategooriatest: tarbimine, energiakasutus, toit, kodu, jäätmed ja vee kasutus. Seega, kes ei soovi paberkandjal nippe lugeda leiab need ja palju muud huvitavat sealt äpist.

Annika ettekandega saate tutvuda siin: https://drive.google.com/file/d/1DBY-1OcSAZVaeTYdZajP9J9GlidzXhxI/view?usp=sharing

Marten tutvustas, kuidas ja mida kodus mõõta. Arukas elamine algab sellest, et me teame, kui palju me tarbime. „Seni kui pole selgeks tehtud oma (energia)kuluallikaid ei ole võimalik hästi aru saada ka oma energiasäästu võimalustest“.

Marteni soovitused Aruka Elamisega alustamiseks:

  • Tutvu oma (elektri)energiaarvetega;
  • Selgita välja suurimad elektritarbijad (kütteallikad, elektriboiler,…);
  • Võimalusel kontrolli tulemust mõõtmisega;
  • Hinda oma tarbimisharjumisi, tutvu säästunippide ja soovitustega – arutle enda ja perega milliseid saad rakendada;
  • Ka vaid oma energiatarbimist teadvustades ja vähendades, saad sa teadlikuks ehk arukaks tarbijaks!


Marteni ettekandega saate tutvuda siin: https://drive.google.com/file/d/1Coi5jyQJ4IvqfULbcgSYlRT3Wrj-p73n/view?usp=sharing

Lisaks rääkis Martin kodumasinate ja lampide energiamärgistest. Lisaks leiate tema ettekandest pikema tutvustuse valguse ja valgustite kohta. Martini ettekanne: https://drive.google.com/file/d/1gXqbUoTTYGhaShHeOC4OZ118x9tqPy47/view?usp=sharing


Väga hea ülevaate praegustest ja uutest energiamärgistest saate Boschi koduseadmete veebilehelt:  https://www.bosch-home.ee/miks-valida-just-bosch/jatkusuutlik-tootmine/energiamargis. Uued energiamärgised alatest 2021. aastat määratakse külmkappidele, nõudepesumasinatele, pesumasinatele, televiisoritele ja lampidele. Uued energiamärgised tähendavad seda, et kaovad „+“ märgid A tagant. Kui praegu võime mõelda, et iga „+“ A taga muudab ta 10% efektiivsemaks eelmisest, siis tulevikus on kindel A kuni G süsteem ja praegused A +, A++, A+++ jagatakse sinna vahemikku. Uuendusena lisatakse energiamärgistele QR kood, mille abil saab toote kohta täiendavat infot.

Lisaks üritasime kohaletulnutes tekitada ootusärevust, näidates tahvelarvutitest neile valmivat energiasäästu veebirakendust. Veebirakendus on leitav aadressilt: http://smartliving.flowin.lv/. Praegu on igaühel sealt võimalik teada saada, milline elektrienergia kaustaja ta on. Selleks on vaja teada oma keskmist elektritarbimist (kWh) kuus ja saadki teada, kas sa oled võrreldes teistega oma energiatarbimisega punases, oranžis või rohelises lahtris. Tulevikus on võimalik sealt edasi veebirakendusse sisse logida ja rakenduses enda virtuaalses kodus erinevaid energiatõhususe meetmeid katsetada. Sealt saad teada, kuidas just Sina saad enda kodus energialt säästa. Olgu siis selleks vana külmkapi asendamine uuega või vanade valgustite asendamine LED valgustitega. Samuti hakkab veebirakendus jagama neid samu eelmainitud infolehelt leitavaid nippe.



Päev lõppes lõbusa Kahootis toimunud energiaviktoriiniga, kus võitja oli igaüks, kes tuli kohale ja sai meeneks toreda Aruka Elamise külmkapimagneti.


Töötuba „Kodumasinate ja valgustite energiasäästlik kasutus“ asub nüüd väikestviisi ringreisile. Sama teemat on plaanis tutvustada veel neljas Lõuna-Eesti väikelinnas. Eks me näe, kuidas uus koroonapuhang meid kõiki mõjutab, kuid loodame kohtuda juba oktoobris järgmiste toredate inimestega.

Kui peale selle postituse lugemist on sul tunne, et tead Lõuna-Eesti väikelinna kogukonda, kes sooviks saada rohkem teada Aruka Elamise kunstist, anna meile julgelt teada info@trea.ee.




No comments:

Post a Comment

Millega arvestada energiatõhusat kodu valides?

Tänane postitus on justkui välja karanud kinnisvarafirmade kodulehe blogist. Kuid ma püüan siin koondada erinevad arvamused erinevatest arti...