Monday 1 June 2020

Suvised energiasäästunipid


Vaatame täna mõnda energiasäästu nippi, mis sobivad eriti läheneva suvega.

15 suvist energiasäästu nippi TREA-lt: 

1. Nihuta tarbimine ööseks või päikselisele päevale, et säästa elektrile kuluvat raha. Suveajal kehtib elektri päevatariif esmaspäevast reedeni kell 8–24, öötariif kehtib kell 24–8 ja kõigil laupäevadel ja pühapäevadel. Argipäevadele langevatel riiklikel pühadel kehtivad samad tariifid, mis tavalistel argipäevadel. Selleks, et öötariif meelest ei läheks, kleebi pesumasinale silt kellaaegadega, millal on soodsam pesu pesta ja millal mitte. Päikesepaneelide kasutamist saab seadistada selliselt, et päikesepaistelisel päeval tarvitatakse esmalt seda elektrit, mis tuleb paneelidest ja mis on „tasuta“. Seega on mõistlik suure võimsusega elektriseadmeid (pesumasin, nõudepesumasin jms.) kasutada võimalikult palju sel ajal kui päike paistab.

2. Vähenda boileri temperatuuri. Ka 55 kraadise vee puhul ei tunne inimene märgatavat vahet mugavuses ja suvel ongi jahutamiseks jahedam vesi parem. Vee liigne kuumutamine ja kuumana hoidmine tõstab liigselt elektriarvet. Samuti tuleks kuumaveeboiler paigutada võimalikult tarbimiskoha lähedale, sest sooja vee kättesaamineks läbi pikkade torustike kulub palju vett.

3. Kasuta kardinaid toatemperatuuri reguleerimiseks. Õhtusel ajal tõmba kardinad ette, päevasel ajal akende eest ära. Kardinad hoiavad toasooja või -jahedust ruumis, külm või kuum aknapind aga kuumutab või vastupidiselt jahutab seda. Voodriga kardinad on oma töös efektiivsemad. Väga kuumadel päevadel aitavad just kardinad tuliseid päikesekiiri toast tõrjuda. Kui tahad seda efekti aga veelgi suurendada, saab soetada spetsiaalseid katteid, mis peegeldavad päikesekiirgust eemale ning hoiavad toa veelgi jahedama.

4. Tuulutamine. Kortereid, kus on soojatagastusega ventilatsioon ei ole vaja tuulutada, kuid vajaduse korral tuleb seda teha võimalikult energiatõhusalt. Sundventilatsioonita kodusid on soovitatav tuulutada, kuid samuti tehes seda õigesti. Õige tuulutustehnika on järgmine: ava aknad täielikult ja tuuluta nii kiiresti, et mööbel ära ei jahtuks (kuni 10 min). Kindlasti ei tohi akent jätta mikrotuulutuse asendisse, sest nõnda immitseb liiga palju toasooja akna kaudu õue. Suvel peab meeles pidama, et õues võib olla õhk soojem kui toas ja nii tuleb tuulutuse kaudu soe õhk hoopis õuest tuppa

5. Kasuta programmeeritavaid termostaate. Sellised seadmed võimaldavad valida öö- ja päevarežiimi kõrval sobiva programmi ka nädalavahetuseks. Targad termostaadid arvestavad ka ilmaennustusega ja nendel saad vajadusel distantsil temperatuuri reguleerida ning sellel regulaarselt silma peal hoida. Suvel ei ole küll vaja tuba kütta, kuid vannitoa põrandaküttele on see vidin vajalik ka suvel. 

6. Kasuta külmkappi mõistlikult. Enamikes majapidamistes on külmkapp kõige rohkem elektrit tarbiv seade, kulutades aastas kuni 500 kWh elektrienergiat ca 60€ väärtuses. Paiguta külmkapp eemale otsesest päikesevalgusest ja teistest soojusallikatest (elektripliit ja -ahi), kuna küttekeha läheduses kulutab külmik oluliselt rohkem energiat. Kui sul pole midagi konkreetselt vaja sügavkülmutada ning sa ei hoia külmkapis palju kraami, võid julgelt kapi keerata ka madalama temperatuuri peale. Optimaalne temperatuur on 4ﹾC külmkapiosas ja -18 ﹾC jääkapi osas. Sulata toitu külmkapis, jääs toidust eralduv külmus aitab hoida kokku elektrilt, mis kulub külmkapi jahutamiseks. Sulata toitu enne selle küpsetamist, et hoida kokku elektrilt mis kuluks selle üles soojendamisele.

7. Kasuta nõudepesumasinat mõistlikult. Pane masin tööle vaid siis, kui see on tõesti täis ning pese väikesed asjad käsitsi. Alanda temperatuur nõudepesumasinas 50 ﹾC. Lase nõudel kuivada õhu käes, selle asemel, et kasutada kuivatusprogrammi.

8. Väldi tarbetut elektrikulu toiduvalmistamisel. Proovi sättida menüüd nii, et ei peaks mitu korda päevas pliiti kasutama. Kokkamisel kasuta ühte plaati järjestikku ja lülita plaat välja paar minutit varem. Kindlasti kasuta söögitegemiseks pliidirauale sobiva suurusega potte ja panne, et kuumaülekanne oleks võimalikult efektiivne. Toiduvalmistamisel asetage potile kaas peale. Nii väheneb energiakasutus kuni 4 korda ja toit valmib kiiremini. Kui võimalik, kasuta pliiti või mikrolaineahju, elektriahju asemel. Ärge avage vajaduseta praeahju ust. Iga avamisega kaob soojust ja ahju uuesti üles kütmiseks kulub üksjagu täiendavat energiat. Samuti on ahi suvel lisakuumaallikas, mis tähendab lisa jahutust ja tuulutamist ning kuumusest tekkinud ebameeldivustunnet.

9. Kasuta LED-pirne. Valgustus ei ole suvel küll meie kliimas teema, aga kui pirn läheb lambis läbi ja on vaja uus osta, tasub osta LED-pirn. Endiselt hõõglampe kasutades võib valgustuse peale kuluda lausa veerand elektri tarbimisest, pelgalt lampide vahetamisega on võimalik seda vähendada kuni 80%. Kasuta LED-lampe ja säästupirne, mis kestavad kauem ja kulutavad vähem elektrit. LED-pirnid võimaldavad veelgi suuremat kokkuhoidu võrreldes säästupirnidega. LED-pirnide eeliseks on veel nende väga pikk eluiga, suur energiasäästlikkus, koondatud valgus ja värvuste mitmekesisus. Lisaks sellele pole neis elavhõbedat, mis teeb nad keskkonnasõbralikumaks ning nende hinnad on viimastel aastatel langenud pea tavapirnide hinnatasemele.

10. Kasuta dekoratiivset valgustust säästlikult. Kui sa kasutad kodus dekoratiivset valgustust (näiteks terassituled või majaseina valgstid), lülita need ööseks välja. Suveööd on niigi valged, seega ei ole tulede efekt kuigi suur. Kui soovid hoovi siiski valgusemängu, kasuta suvel päiksepaneelidega aiavalgusteid.
11. Eemalda mittetöötavad seadmed vooluvõrgust. Ühenda samas kohas asuvad monitorid, teler, digiboks ja muusikakeskus pikendusjuhtme külge, nii on neid lihtne ooterežiimi vältimiseks välja lülitada, kasutades selleks, vaid ühte lülitust. Eemalda kindlasti seadmed seinast, kui lähed nädalavahetuseks suvilasse või vastupidi, nii kaitsed elektriseadmeid ka äikse eest.
12. Kasuta ventilaatoreid mõistlikult. Vannitoa- ja köögiventilaatoreid tasub töös hoida seni, kuni nad on oma töö teinud. Toas kasutatavaid ventilaatoreid kasuta siis, kui sa ka ise toas viibid.

13. Rõivad kuivaks. Suvel on ideaalne kuivatada riideid kuivati asemel säästlikult õues. Üks pesukuivatus kasutab 1,5-2,5 kWh elektrit ehk aastas on võimalik kokku hoida elektrikulult 4,6%-7,4%.

14. Eelista korduvkasutatavaid patareisid – akusid. Suvel kulub ikka patareisid taskulambis, matkaraadios ja muudes seadmetes, mis matkates või suvilates  vajalikud. Hoia alati ligi laetud akusid.
15. Hoia konditsioneeri filtrid puhtad. Vahetatavaid filtreid peaks kontrollima regulaarselt ja neid vahetama kui vaja. Kui filtrid on liiga ummistunud, põhjustavad need suuremat energiakulu. Koduloomad ja suurem aktiivsus kodus vähendavad filtrite kasutusaega. Kui konditsioneer tööta, hoia aknaid ja uksi kinni.


Suvised kuumad päikesekiired on peitunud kardinate taha
allikas: Pixabay.com

No comments:

Post a Comment

Millega arvestada energiatõhusat kodu valides?

Tänane postitus on justkui välja karanud kinnisvarafirmade kodulehe blogist. Kuid ma püüan siin koondada erinevad arvamused erinevatest arti...